
Svjetski dan jabuka i kuhara
Ove smo godine odlučili obilježiti Svjetski dan kuhara i Svjetski dan jabuka u duhu suradnje. Posjetili su nas nastavnici i učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo.
Dani kuhara i jabuka, koji se obilježavaju 20. listopada, bili su izvrstan povod za druženje s učenicima, budućim kuharima, i njihovim nastavnicima. Djeca iz svih skupina sudjelovala su u zajedničkim aktivnostima s našim gostima, svatko prema svojim mogućnostima.
Posjet je bio zanimljiv, poučan i veseo. Osmijesi, dječja znatiželja i fini mirisi širili su se kuhinjom i cijelim vrtićem. Djeca su u kuhinju dolazila u skupinama, a naši su gosti najprije testirali njihovo znanje o „kraljici voća“ – jabuci. Poučili su nas brojnim zanimljivostima o uzgoju jabuka, njihovim dobrobitima za ljudski organizam te važnosti u zdravoj prehrani.
Učenice i nastavnici pripremali su mafine s jabukama i belgijskom čokoladom (58 % kakaa), u čijoj su izradi sudjelovala i djeca. Nakon toga su obišli sve skupine, gdje su učenice s djecom izrađivale „lizalice“ od jabuka – komadiće jabuke umakane u tamnu čokoladu, a zatim posipane raznim dodacima: brusnicama, listićima badema, prženim lješnjacima, kokosom i šarenim mrvicama. Svako je dijete biralo svoj posip, a oduševljenje nije izostalo – čokolade je bilo posvuda, osobito na veselim dječjim licima.
Kao znak zahvalnosti, naša su djeca gostima uručila posebno ukrašene čestitke za Dan kuhara. Na kraju druženja, naše smo goste pozvali da nas ponovno posjete čim budu imali neku novu, zanimljivu i, najvažnije, ukusnu aktivnost koju bi nam mogli predstaviti.










